Kompanija Inditeks ostvarila profit 3,16 milijardi eura

Španska modna kuća Inditeks, vlasnik popularnog brenda Zara, povećala je profit u prošloj godini zahvaljujući međunarodnoj ekspanziji poslovanja

Neto profit Inditeksa je u 2016. godini porastao za deset odsto na 3,16 milijardi eura, čime je ta kompanija, vlasnik brendova Zara, Masimo Duti, Pul&Ber, Berška i Ojšo, nadmašila švedskog rivala H&M, koji je uknjižio neto profit od oko dvije milijarde eura u prošloj godini, prenosi AFP.

Rast profita španske grupacije je bio sporiji nego u 2015. godini kada je njena dobit porasla za 15 odsto. Prihodi Inditeksa su skočili za 12 odsto, na 23,3 milijarde eura, podstaknuti rastom u gotovo svim geografskim regionima gdje je grupacija prisutna, navodi se u saopštenju kompanije.

Profit iz poslovanja Inditeksa je porastao za osam odsto, na pet milijardi eura. Španska grupacija je u prethodnoj poslovnoj godini, koja traje od februara od januara, otvorila 279 novih prodavnica, čime je njihov ukupan broj u svijetu porastao na gotovo 7.300 u 93 zemlje svijeta. Takođe je otvoreno 9.600 novih radnih mjesta, čime se broj zaposlenih u toj kompaniji približio cifri od 162.500 širom svijeta.

Inditeks je saopštio da će povećati isplatu dividendi za 13 odsto, na 0,68 eura po akciji za 2016. godinu.