Švajcarske banke savjetovale klijente: Kupujte akcije

Švajcarske banke, Credit Suisse i UBS, napisale su u zabilješci svojim klijentima da još nije kasno da kapital prebace iz obveznica u akcije

Geopolitički rizici su mnoge investitore držali podalje od akcija. Obzirom na oporavak globalne privrede i rast akcija, to se nije pokazalo kao najbolja odluka, piše Bloomberg. Ako se uračunaju dividende, globalne su akcije u posljednjih šest mjeseci porasle preko 11 odsto, izračunala je američka agencija. S druge strane, državne obveznice u Evropi i Japanu tek sada počinju davati prinos malo iznad nule.

Mark Häfele, direktor u odjeljenju za upravljanje imovinom pri UBS, ističe kako svojim klijentima savjetuje izlazak iz obveznica i gotovine i ulaganje u akcije ili alternativne oblike imovine, poput hedge fondova.

Slično razmišljaju i u Credit Suisse.

– Koliko god klijenti misle da je teško i izazovno uložiti novac u akcije, to je često bolja investicija – kaže za Bloomberg Burkhard Varnholt, zamjenik direktora u Credit Suisse.

Pažnja investitora se sada okreće političkoj situaciji u Evropi punoj potencijalnih žarišta, od službenog početka britanskog razdruživanja s EU, do uspona Marine Le Pen, predsjedničkog kandidata krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima. Poraz desničara Gerta Vildersa na holandskim izborima bio je veliki udarac političkom populizmu. Međutim, to ne bi trebalo uticati na investitore jer su ekonomska kretanja veoma pozitivna.

– Možemo biti zaokupljeni političkim rizikom koji dominira novinskim naslovima ovih dana. Ispod toga imamo prilično povoljno makroekonomsko okruženje koje pokazuje oporavak te dobro potrošačko i poslovno povjerenje. Tu je i mnoštvo dugih pozitivnih ekonomskih trendova – ocjenjuje Urban Angehrn, izvršni direktor u Zurich Insurance, najvećem švajcarskom osiguravaču. (Agencije)