Volkswagen predstavio Arteon

Volkswagen je u Ženevi predstavio svoj novi model sa pet vrata – Arteon

Pozicioniran je iznad passata, a kombinuje dizajnerske elemente sportskih automobila sa elegancijom i prostorom “fastbekova” – limuzina kupeovske forme.

LED svjetla su dio standardne opreme, a opcija je digitalna instrument-tabla sa komandama pokretom.

Arteon će se nuditi sa tri benzinska i tri dizelska motora. Prvi u ponudi benzinskih motora je novi 1,5-litarski TSI motor sa 150 KS koji je Volkswagen premijerno predstavio uz redizajnirano izdanje Golfa sedme generacije. Dvolitarski TSI motor nudiće se u verziji sa 190 i 280 KS. U slučaju dvolitarskih motora prenos snage obavljaće se preko 7-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila, a uz najsnažniji benzinski motor dio standardne opreme je i pogon preko obje osovine (4Motion).

Četverocilindarski dvolitarski TDI motor nudiće se sa tri različita nivoa snage (150, 190 i 240 KS). Prenos snage u Arteonu s najslabijom dizelskim motorom obavljaće se isključivo preko prednje osovine. U kombinaciji sa 190 KS kupcima će se opciono nuditi i pogon preko obje osovine, a uz najsnažniju dizelsku biturbo opciju sa 240 KS automatski mjenjač i pogon preko obje osovine dio su standardne opreme.

Novi Arteon ima gepek zapremine 563 litre, koji može da se proširi do 1.557 litara. Personalizacija će biti moguća kroz pakete oprema “elegance” i “R line”.

Arteon će se proizvoditi u njemačkim proizvodnim pogonima Volkswagena, a prvi bi primjerci u prodajne salone širom Evrope trebali bi stići do sredine juna.