Gdje žive najbogatiji Njujorčani

Tokom proteklih nekoliko godina, više bogataša kombinovalo je nekoliko gradskih kuća ili sagradilo dodatne spratove, kako bi kreirali domove superlativnih proporcija, odnosno kako ih moderno nazivaju, Frankenmansions

Kako bi kreirali ove vile Frankenštajne, neki perspektivni kupci kupuju više građevina odjednom, dok drugi od svojih komšija otkupljuju domove za nevjerovatne cijene. Ovo su 12 pravih vila Frankenštajna koje se nalaze na Menhetnu, a u kojima žive velika imena, poput Madone, Šona Parkera i Sare Džesike Parker.

Nekadašnji gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg, privodi kraju radove na svojoj mega vili. On je kupio pet od šest stambenih jedinica u građevini pored njegove glomazne vile tokom proteklih trideset godina. Nakon što je 2009. godine četiri jedinice spojio, on je odlučio da ih sve pripoji i kreira jedno veličanstveno okruženje. Takođe, njegova mega vila se nalazi na samo nekoliko koraka od Central parka.

Vila od 20 miliona dolara trenutno je dostupna za kupovinu, a u vlasništvu je njujorškog samostana od 1948.godine. Kako je ova vila sastavljena od dvije gradske kuće, samostan je prvo bio u vlasništvu jedne, da bi četiri godine kasnije kupili i onu odmah pored njih i spojili ih vratima na svakom spratu. Tokom godina, oni su iznajmljivali oko 25 soba drugim kongregacijama ili mladim ženama kojima je bilo potrebno skrovište. Ipak, njihova mega vila će uskoro naći svog novog vlasnika.

Sara Džesika Parker živi u Frankenštajn vili takođe, a njena je vrijedna 34.5 miliona dolara. Ona je kupila dvije kuće od neprofitne organizacije Ujedinjenih Žena Metodista i potom ih spojila. Njena vila sada ima devet spavaćih soba, osam kupatila, ogromnu privatnu baštu i pet spratova.

Su-osnivač Napstera, Šon Parker, platio je 58.5 miliona dolara za svoju mega vilu. Nekadašnji predsjednik Facebooka kupio je tri vile koje su prvobitno bile odvojene i sadržale stambene jedinice, grandiozna stepeništa i zadnje bašte. Parker ih je kupio u periodu od 2010. do 2016.godine, da bi krajem prošle godine u potpunosti renovirao čitav taj prostor.

Nekadašnja fabrika uskoro će postati vrhunska vila, a njen vlasnik je Džon Strajker. On je navodno angažovao njujoršku firmu Steven Harris Architects koja radi na renoviranju ovog prostora i kreiranju jedne mega rezidencije.

Madonina vila Frankenštajn ima čak trinaest spavaćih soba. Ona je kupila tri povezane kuće tokom 2009.godine sa cijenom od 32 miliona dolara. Sada, u svojoj mega vili ona pored 13 spavaćih soba ima plesni studio, nekoliko trpezarija, ogromnu baštu, dvije garaže, lift i privatnu teretanu.

I Roman Abramovič trenutno radi na povezivanju tri gradske kuće vrijedne 78 miliona dolara. Prošle godine je dobio odobrenje grada da počne na radovima renoviranja, a same kuće je kupio godinu dana ranije. On ima u planu da očuva fasade, a da kuća koja se nalazi u sredini sadrži glavni ulaz u njegovu novu vilu. Enterijer vila će biti sasvim renoviran, dok će se u dvorištu nalaziti privatna bašta.

U vlasništvu Safra porodice milijardera, dvije kuće su stavljene na prodaju po cijeni od 75 miliona dolara. Ukoliko ih neko kupi i renovira, moći će da dizajnira vilu sa površinom od 2.500 m2, koja može imati do 18 spavaćih soba!

Muzičar Majkl Fajnstajn takođe ima jednu ovakvu vilu sastavljenu od dvije, koja košta 17.9 miliona dolara. Fajnstajn je prvo kupio vilu 2004.godine po cijeni od tri miliona, da bi godinu dana kasnije, za 3.8 miliona dolara kupio i vilu odmah do nje, renovirao ih i pripojio. Sada, njegov mega dom sadrži osamnaest soba, duplo stepenište, sedam kupatila, dva toaleta, osam kamina, ogromno dvorište i dvije pagoda.

Dekster Goei, CEO telekomunikacione kompanije Altice, planira da kombinuje svoje dvije gradske kuće, koje je kupio u junu prošle godine po cijeni od 31 milion dolara. Renovacija te dvije kuće će ga koštati oko 1.3 miliona dolara, a radove će predvoditi kompanija Arcologia.

Džef Kuns, čuveni umjetnik, takođe posjeduje jednu Frankenštajn vilu na obodu Central Parka. Poznat po svojim interesantnim skulpturama, on je 2009. godine za 32 miliona dolara kupio svoj novi posjed. Prvobitno, on nije dobio dozvolu za radove, da bi nakon revidiranja zahtjeva, prije tri godine, konačno dobio odobrenje grada i započeo sa radovima.

Unuka nekadašnjeg predsjednika Džordža H. W. Buša, Loren Buš, kupila je tri gradske kuće, koje je prethodni vlasnik već pripojio, a u pitanju je ni manje ni više, nego slavni fotograf Eni Libovic. Loren je kuće kupila po cijeni od 28.5 miliona dolara. Ukupno, njen dom ima oko 1.200 m2 i sedam spavaćih soba, pet kupatila, 13 kamina i privatnu, zatvorenu baštu. (Luxlife)