Rusija se oslobađa dolara i kupuje zlato

Valuta

Bez obzira na Trampovu pobjedu na izborima, Rusija pokušava da se oslobodi vlasti moćne američke ekonomije i da postane nezavisna od američkog dolara, piše Fokus onlajn

Trampova pobjeda na izborima za Rusiju nije razlog da mijenja kurs. U svakom slučaju, ne u ekonomiji. Rusija kao i prije teži da se oslobodi kandži superiorne američke ekonomije, a ključ je nezavisnost od američkog dolara. Pošto euro za Kremlj nije alternativa, Rusija sve više računa na zlato.

Moskva se tom strategijom vodi još od završetka rada Bušove administracije, ali ukrajinska kriza je postala katalizator. Od novembra prošle godine Centralna banka Rusije je povećala zlatne rezerve za 72 tone, a u februaru im je dodato još 9,3 tone. Ukupne rezerve trenutno iznose više od 1.650 tona. Toliko ih nije bilo od vremena SSSR-a.

Ekspert za zlato i politički savjetnik Džejms Ričards je rekao da Putin kupuje zlato, jer vjeruje da će u dugoročnoj perspektivi biti smanjeno povjerenje u dolar ili da dolar pokušavaju da iskoriste kao oružje protiv Rusije. Zlato je idealno ulaganje za zaštitu svoje ekonomije, čak i ako to ne donosi kamate. Istina, zlato se smatra valutom koja ne pripada nijednoj državi na svijetu.

Kupovina zlata se dijelom finansira prodajom hartija od vrijednosti državnog duga SAD. Na taj način Moskva prati istu strategiju kao i Kina. Peking je nedavno u velikom broju prodavao američke hartije od vrijednosti i umjesto njih kupovao je zlato.