Vlada Hrvatske priprema zakon za Agrokor

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministarka privrede Martina Dalić izjavila je da je pri kraju izrada nacrta zakona, kojim bi se pomoglo sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno da otplaćuju svoje dugove, poput Agrokora, a s ciljem zaštite hrvatske ekonomije

Dalić je objasnila da će se zakon moći primjenjivati na kompanije, koje imaju najmanje 8.000 zaposlenih i više od milijardu kuna duga.

– Želim da naglasim da ovaj zakon nije posebno za Agrokor ili Ivicu Todorovića, ali ako bi situacija to zahtijevala, tada bi se primijenio i na njih. Zakon Vladi omogućava da štiti stabilnost ekonomije kroz zaštitu kompanije, dobavljača, poslovnih partnera – rekla je ministarka i dodala da je Vlada dužna da štiti hrvatsku ekonomiju.

Prema njenim riječima, u izradi nacrta zakona koriste se iskustva drugih država Evropske unije, a rješenja se usmjeravaju na efikasnost i održavanje sistema.

– U slučaju prezaduženosti, jasno je da proces njihove transformacije zahtijeva i poslovno i organizacijsko i vlasničko restrukturiranje, upravo radi stabilizovanja onog početnog elementa- prezaduženosti – istakla je Dalić. Ona je naglasila da zakonski prijedlog ni na koji način ne podrazumijeva da država ulazi u vlasništvo.

Agrokor je najveća hrvatska kompanija i jedna od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi, koja zapošljava oko 60.000 ljudi od kojih više od polovine u Hrvatskoj. (N1)