Wall Street: Indeksi zabilježili pad

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcije pale jer su ulagači oprezni zbog geopolitičke napetosti i nedostatka konkretnih predloga predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi ekonomskih politika

Dow Jones oslabio je 0,24 odsto, na 20.954 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,33 odsto, na 2.375 bodova, a Nasdaq indeks 0,37 odsto, na 5.849 bodova.

Od početka novembra, kada je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima, S&P 500 indeks porastao je oko 11 odsto jer je Trump najavio smanjenje poreza, povećanje ulaganja u infrastrukturu i labavljenje regulacije u pojedinim sektorima. Međutim, nedostatak konkretnih predloga, izolacionistički stavovi i sporost u sastavljanju vlade naveli su ulagače na oprez. Tim više što se Trump bavi imigracijom, optužbama da je bio prisluškivan i sličnim temama, dok su ekonomska pitanja u drugom planu.

Oprez na tržištu posljedica je geopolitičkih napetosti nakon što je u ponedjeljak ujutro Sjeverna Koreja ispalila četiri projektila u more sjeveroistočno od Japana. Uz to, sve je izvjesnije da će čelnici američke centralne banke na sjednici naredne nedjelje povećati ključne kamatne stope jer se rast ekonomije, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 85 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još početkom prošle nedjelje za to davali samo 30 odsto šansi. Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječni promet. Na američkim je tržištima vlasnika juče zamijenilo 6,18 milijardi akcija, dok je u posljednjih 20 dana prosječni obim iznosio 6,89 milijardi.