Holandija: “Windows 10” krši propise o ličnim podacima

Computers

Holandske vlasti objavile su da operativni sistem “Windows 10” krši zakon o privatnosti i upozorile njegovog preoizvođača, američkog giganta softvera “Microsoft”, da bi mogao biti kažnjen

“‘Microsoft’ krši holandski zakon o zaštiti podataka time što obrađuje lične podatke korisnika svog operativnog sistema ‘Windows 10’ na njihovim računarima”, objavila je u petak holandska Uprava za zaštitu podataka (DPA).

Ta uprava zamijera “Microsoftu” što “jasno ne informiše” korisnike “Windowsa 10” da taj sistem “neprekidno prikuplja lične podatke o njihovom korišćenju aplikacija i postupanju na internetu, a sve to preko svog pretraživača “Edge”, kada se koristi podrazumijevana konfiguracija tog operativnog sistema (Default Settings).

“Microsoft” takođe “ne obavještava jasno korisnike o vrsti podataka” koji se obrađuju i “u koju svrhu”. Osim toga, taj sistem ne pruža korisnicima valjan alat za “davanje saglasnosti za obradu njihovih ličnih podataka”, primijetila je holandska Uprava.

Ta uprava kaže da je ispitala nekoliko verzija “Windowsa 10”, instaliranih na četiri miliona računara u Holandiji od njegovog lansiranja jula 2015. godine.

“Microsoft” može da sistematski prati sadržaj pretraživača korisnika sistema sa “podrazumijevanom konfiguracijom” (Default Settings), zaključuje Autoritet.

Na primjer, ta firma može da prikuplja podatke i pomoću aplikacija kao što su “jedan turski dnevni list, jedan magazin namijenjen homoseksualcima ili jedna aplikacija koja najavljuje vrijeme molitve za muslimane”, kaže Uprava.

To “Microsoftu” omogućava da korisniku upućuje prilagođene oglase i privatne savjete.

“‘Microsoft’ je uvjeravao da će okončati svo to kršenje, ali to se nije dogodilo i holandska DPA može odlučiti da mu izrekne sankciju”, upozorila je Uprava.

“Microsoft” je odgovorio saopštenjem da holandski izvještaj “ne odražava tačno” kako “Windows 10” postupa s ličnim podacima.

Kompanija kaže da će “nastaviti saradnju s DPA da bi našla odgovarajuća rješenja”.