Euro na najnižem nivou prema dolaru u dvije sedmice

Valuta

Euro je u petak zatvorio prvo tromjesečje 2017. na nivou 1,0652 dolara, što njegov najniži nivo u posljednje dvije sedmice, dok je na kvartalnom nivou evropska valuta na dobitku 1,28% prema američkoj

Polovinom protekle nedjelje euro je bio dosegao nivo 1,09 dolara, podstaknut spekulacijama da Evropska centralna banka planira pooštriti monetarnu politiku prije isteka programa otkupa obveznica.

Podatak da je inflacija u eurozoni u martu pala na 1,5%, što je ispod cilja ECB od nešto ispod 2 odsto, kao i izjave nekih zvaničnika da nema razloga da ECB u ovoj godini mijenja postojeću monetarnu politiku, pritisnule su euro, pa je cijena evropske valute prema američkoj na kraju nedjelje bila 1,3%, niža u odnosu na prethodnu sedmicu.

Podršku dolaru su pružili podaci o rastu američke ekonomije u posljednjem kvartalu prošle godine. Prema revidiranim podacima američkog ministarstva trgovine BDP je u četvrtom kvartalu 2016. porastao 2,1 odsto na godišnjem nivou, dok su prethodne procjene ukazivale na rast od 1,9 odsto. To nije tako snažan rast da bi naveo američku centralnu banku da mijenja sadašnje procjene o povećanju kamata do kraja ove godine još dva puta. Ali, ako se nastavi ubrzanje rasta privrede i inflacije, to bi moglo uticati na ubrzanje Fed-ovog tempa povećanja cijene novca. Zbog toga je dolar protekle sedmice ojačao. Dolarov indeks, mjera američke u korpi šest vodećih valuta u svijetu, porastao je 0,7 odsto, što je njegov prvi nedjeljni dobitak od početka marta.

Posmatrano na mjesečnom nivou, indeks je oslabio 0,9 odsto, dok je u prva tri mjeseca ove godine izgubio 1,7 odsto vrijednosti.