Može li Jim Farley pokrenuti Ford?

Ekonomija

Zbog kašnjenja u planiranom restrukturiranju kompanije, izvršni direktor Forda Jim Hackett podnio je ostavku prošle nedjelje. Nakon tri godine na čelu američkog proizvođača, nije uspio da uvjeri vlasnike da uprava kompanije čini dovoljno za restrukturiranje kompanije.

Dioničare očigledno pretjerano boli činjenica da je vrijednost dionica pala za više od jedne trećine tokom njegovog mandata. Upravljanje kompanijom preuzeće njegov trenutni zamjenik Jim Farley.

Jim Farley u Fordu ima reputaciju učinkovitog operativca s “oštrim laktovima”.

Analitičari nisu bili iznenađeni Farleyevim imenovanjem, jer je on bio Hackettov nasljednik, ali imenovanje je stiglo ranije nego što su mnogi predviđali.

“Tajming sugeriše da je Ford spreman da krene na agresivniji, brži korak naprijed”, rekao je analitičar RBC Capital Marketsa Joseph Spak u bilješci za ulagače u utorak.

Ostali analitičari poput Dana Levyja iz Credit Suisse-a dijele slična očekivanja za Farleyja, koji je ranije ove godine kupio milion dolara vrijednih dionica u znak povjerenja za planove oporavka proizvođača automobila.

“Vjerujemo da Farley donosi veći osjećaj hitnosti i akcije”, rekao je Levy investitorima u bilješci, bacivši fokus na izvršni segment, iskorištavanje pametnih vozila i proširenje operacija Forda s poslovnim automobilima.