Azijske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija dolara

Na azijskim berzama u srijedu se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči sastanka američkog i kineskog predsjednika kasnije ove nedjelje

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio gotovo nepromijenjen, dok su cijene akcija u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,3 odsto. Berzanski indeksi u Australiji i Šangaju porasli su između 0,1 i 1,1 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Znatan rast cijena akcija u Šangaju zahvaljuje se najavama kineskih vlasti da će u blizini Hong Konga izgraditi novu poslovnu zonu. To je podstaklo cijene akcija građevinskih kompanija i na šangajskoj i na berzi u Hong Kongu.

Na ostalim se berzama trguje oprezno, kao i juče na Wall Streetu, jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga, koji počinje u četvrtak.

Podršku tržištima pruža rast cijena nafte, koje su juče dostigle najviše nivoe u mjesec dana. Jutros se cijena barela na američkom tržištu kreće oko 51,20 dolara, dok je juče dostigla 51,30 dolara.

I na valutnim tržištima vlada oprez dok se čeka objava zapisnika s posljednje sjednice čelnika američke centralne banke na kojoj su povećane ključne kamatne stope. Kurs dolara prema japanskoj valuti kreće se oko 110,75 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,65 jena. U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio, pa se cijena eura kreće oko 1,0695 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0670 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 100,49 bodova, kao i juče u ovo doba.