Azijske berze: Mali pad akcija, slabiji dolar

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija pale jer je sklonost ulagača prema riziku pala nakon poruke Feda da bi uskoro mogao početi smanjivati bilans, ali i zbog naznaka da bi do realizacije poreske reforme u SAD-u moglo proći više vremena nego što se mislilo

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu više od 1 odsto, dok su cijene akcija u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,4 i 0,6 odsto. Berzanski indeksi u Šangaju stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,8 odsto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu za više od 0,2 odsto, a terminski S&P 500 indeks pokazuje da bi i danas na najvećoj svjetskoj berzi cijene akcija mogla pasti jer je trenutno u minusu 0,3 odsto.

Wall Street se našao pod pritiskom nakon što je juče objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda koji pokazuje da mnogi čelnici smatraju da treba početi smanjivati 4.500 milijardi dolara vrijedan bilans centralne banke u ovoj godini. Uz to, zapisnik Feda pokazao je da neki njegovi čelnici smatraju da su cijene akcija prilično visoke u odnosu na standardne valuacijske mjere.

Ulagači su nervozni i zbog toga što se primiče sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga. Razgovori će, po svemu sudeći, biti napeti, s obzirom da Trump poručuje da SAD ne može više tolerisati veliki trgovinski deficit i gubitak radnih mjesta. Zaoštri li Trump retoriku s Kinom, ulagači se plaše da bi moglo doći do trgovinskog rata između dvije najveće svjetskih ekonomija.

Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte. Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 29 centi, na 50,86 dolara, dok je na londonskom tržištu pala 27 centi, na 54,10 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio. Njegov kurs prema japanskoj valuti kreće se oko 110,45 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,75 jena. U odnosu na evropsku valutu, dolar je ojačao, pa se cijena eura kreće oko 1,0675 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0695 dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,1 odsto, na 100,50 bodova.