Samo Švajcarska ne odustaje od otvaranja skijališta

Travel

Sve destinacije za skijanje i zimske sportove u Evropi ostaće potpuno puste, osim švajcarskih, jer u toj zemlji ne odustaju od svog nacionalnog ponosa.

Evropu je ponovo podijelila pandemija, ovog puta po pitanju otvaranja ski sezone i skijališta. Za sada, jedina alpska zemlja koja nije zatvorila svoja skijališta za turiste je Švajcarska, dok su ostale zemlje to uradile potpuno ili djelimično.

Tako su postupile Francuska, Švedska, Norveška i Finska. Austrija je prvobitno najavila da nastavljanja sa sezonom, ali je kasnije odustala zbog pritiska Evropske unije.

Kako ističe Laurent Vanat, savjetnik za skijašku industriju, svake godine skijanje u Evropi donosi 34 milijarde eura prihoda, što je polovina ukupnog svjetskog prihoda od ovog sporta.

Praktično sve zemlje zatvaraju zimsku sezonu, odnosno odustaju od nje, sve osim Švajcarske, koja u planinskom resortu Verbieru najavljuje normalno funkcionisanje svih turističkih kapaciteta, od žičara do restorana i hotela.

Turisti će morati da se pridržavaju određenih mjera, kao što je nošenje maski i socijalno distanciranje u svim objektima.