Bolji izgledi za većinu latino-američkih valuta u narednim mjesecima

Vodeće latino-američke valute će vjerovatno biti manje nestabilne u sljedećim mjesecima nego što su to bile u martu, ali su i dalje podložne uticajima spolja

U anketama Reutersa, većina banaka i kompanija procjenjuje da će valute izgubiti dio nedavnih dobitaka prema američkom dolaru. Međutim, na duži rok se ne očekuju značajniji preokreti na deviznim tržištima u regionu.

Po 12-mjesečnim prognozama, meksički pezos će ojačati sa 20,87 pezosa za dolar u martu, na 19,875, a brazilski real na 3,295 sa 3,35 rela za dolar. Takođe se predviđa jačanje kolumbijskog pezosa sa 3054,17 na 3020,0 i čileanskog pezosa, na 669,13 sa 670. Za argentinski pezos se prognozira slabljenje, na 18,0 pezosa za dolar, sa 17,60 u martu, te za peruanski sol, na 3,38 sa 3,36.

Dobitnik među latino-američkim valutama u ovoj godini je meksički pezos, koji je skočio podstaknut nadom da Donald Tramp neće, kako je prijetio u izbornoj kampanji, nametnuti velike carine na izvoz meksičke robe u SAD. Nakon pobjede Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima meksička valuta je bila pala prema dolaru na istorijski najniži nivo.

Christian Lawrence, strateg u Rabobank napisao je izjavio da je posebno povećano interesovanje za “keri trejding” (carry trade) i da je ovo naročito vidljivo u poređenju sa drugim latino-američkim valutama, uključujući Brazil, Čile i Kolumbiju, koji su prošle godine rezali kamatne stope.

“Keri” trgovanje je tradicionalan metod koji koriste investitori da zarade novac na valutnim tržištima. Osnovna ideja ovog načina trgovanja je jednostavna: „keri“ trejder pozajmljuje finansijska sredstva u valutama sa malim prihodom i nakon toga investira u valute sa većim prinosom.

Takođe, uprkos “posebno neizvjesnoj globalnoj perspektivi, volatilnost u Brazilu je pala na najniži nivo, po riječima guvernera Ilana Goldfajna.

Potencijalni izvor nestabilnosti su američke Federalne rezerve, koje su do sada postepeno, bez iznenađenja, povećavale kamatne stope. Međutim, ubrzani tempo povećanja kamatnih stopa u SAD mogao bi “isušiti” kapital sa tržišta u razvoju sa višim prinosima, kao što su tržišta Latinske Amerike, piše Reuters.