Čak devet Olivije nagrada za ‘Hari Potera i ukleto dijete’

Pozorišni komad „Hari Poter i ukleto dijete“ osvojio je rekordnih devet britanskih pozorišnih nagrada Olivije, koje su ekvivalent američkim Toni nagradama

Pozorišni nastavak priče o dječaku čarobnjaku spisateljice Dž. K. Rouling nagrađen je u kategorijama za najbolji novi komad, režiju, najbolju mušku ulogu, svjetlo, zvuk, kostime i scenografiju, a Entoni Bojl i Noma Dumezveni nagrađeni su kao najbolji glumac i glumica u pomoćnoj ulozi za taj komad.

Komad je imao je 11 nominacija, a njegova zvijezda Džejmi Parker proglašen je za najboljeg glumca za svoju rolu odraslog Harija. Radnja predstave smještena je u vrijeme kada su svi dosadašnji protagonisti serijala odrasli, a njihova djeca pohađaju Hogvorts.

Bili Pajper je osvojila Olivije nagradu za najbolju glumicu za komadu Jerma (Yerma). Ona je dobila hvalospjeve za interpretaciju žene čija čežnja za djetetom ima porazne posljedice. Komad koji je adaptacija Sajmona Stouna prema tragediji Federike Garsija Lorke rasprodat je do kraja sezone u malom londonskom pozorištu Jang Vik.

Nagrade „Olivije“, po glumcu Lorensu Olivijeu, britanski su ekvivalent američkih Toni nagrada koje se dodjeljuju na Brodveju, i dodjeljuju se za uspjehe u oblasti pozorišta, mjuzikla, plesa i opere. (Beta)