Ko dominira na tržištu mobilnih telefona?

Kompanija Gartner objavila je rezultate na mobilnom tržištu u prvom kvartalu u kojem je ostvaren blagi rast prodaje od 1,3% u odnosu na isto razdoblje 2017

Trend koji se godinama ne mijenja jeste dominacija Samsunga i Apple-a– iako je južnokorejska kompanija ostvarila blagi pad isporuka telefona i dalje su nedodirljivi na mobilnom tržištu na kojem drže više od 20 odsto.

Apple je ubilježio povećanje isporuka od oko dva miliona iPhona u odnosu na prvi kvartal 2017. te ova kompanija sada drži 14,1 odsto tržišta.

Drugi trend vezan je uz Huawei – ova kompanija sada drži čvrsto treće mjesto na tržištu pametnih telefona i konstantno bilježi rast isporuka telefona. U prva tri mjeseca isporučili su više od sedam miliona pametnih telefona više u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Iz kvartala u kvartal sve su bliži Apple-u, a njihov dugoročni plan svima je dobro poznat da za nekoliko godina žele da dominiraju tržištem pametnih telefona i prodavati više uređaja od Samsunga i Apple-a.

I treći trend jest nastavak velikog rasta Xiaomija koji je isporučio skoro 28,5 miliona telefona i zauzeo je četvrto mjesto uz rast od čak 124 odsto. Očekivanja za budućnost još su veća te, osim u Aziji, Xiaomi pokušava da se probije i na tržište Evrope.