Gdje žive svjetski lideri: predsjedničke palate i rezidencije

Većina predsjednika velikih država živi u službenim rezidencijama koje plijene luksuzom, opremljene su skupocjenim i neobičnim stvarima, od najpoznatijih i najcjenjenijih umjetničkih djela do heliodroma

Od carskih palata, preko istorijskih građevina do supermodernih rezidencija. Svi znamo gdje živi američki predsjednik i kako izgleda Ovalna kancelarija, a ako ste se ikad pitali gdje žive drugi svjetski lideri evo odgovora, prenosi Dom info.

Predsjednik Brazila
Svi brazilski predsjednici od 1956. godine žive u Palacio da Alvorada u Braziliji. Radi se o modernoju rezidenciji karakterističnoj po skulpturama brazilskog umjetnika Alfreda Ceschiattija.

brazilska-rezidencija

Enterijer je uređen u minimalističkom stilu, a unutra se nalaze privatni apartmani, ogromna dnevna soba i mnoštvo drugih sadržaja.

enterijer-Palacio-da-Alvorada

Predsjednik Francuske
U blizini pariskih Jelijskih polja nalazi se Jelisejska palata (Palais de l’Élysée) oficijelna rezidencija predsjednika Francuske još od 1840-ih. Francuski predsjednik François Hollande živi u njoj od 2012. godine. Očekivano, palata izgrađena 1722. godine odlikuje se raskošnim enterijerom. Predsjednikov kabinet je poznat i pod nazivom Zlatna soba jer obiluje zlatnim dekorima na svim površinama.

jelisejksa-palata

kabinet-fr-preredsjdnika

Japanska carska porodica
Japanski car Akihito i njegova porodica žive u ovom bajkovitom dvorcu koji se nalazi u jednom parku u centru Tokija.

dvorac-japanskog-cara

Ruski predsjednik
Ruski Kremlj, jedna od najpoznatijih građevina na svijetu, u prevodu znači “tvrđava u gradu” građen je između 14. i 17. vijeka. U Kremlju se nalazi i službena rezidencija ruskih predsjednika. Putin živi u zgradi Senata.

dom-ruskog-predsjenika

Premijeri Velike Britanije
Za Britance nema tajne, svi znaju da njihovi premijeri žive na londonskoj adresi Downing Street 10. Trenutno je tamo premijerka Theresa May i njen suprug Philip.

domovi-predsjednika-VB

Predsjednik Turske
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima jedan od najvećih domova. On i njegova porodica žive u rezidenciji Ak Saray, poznatoj i kao Bijela palata u Ankari. Njena izgradnja je koštala 615 miliona dolara i ima 1 100 soba što je čini većom od Bijele kuće, ali i Versajske palate.

ak-saray-palata

Predsjednik Njemačke
Njemački predsjednici žive u neoklasičnoj palati Bellevue koja se nalazi u centru Berlina. Izgrađena je 1785. godine za brata Fredericka Velikog, potom je postala škola za vrijeme cara Wilhema II, a nacisti su je koristili kao muzej.

bellevue-palata

Predsjednik Italije
Palata Quirinal u Rimu jedan je od tri doma italijanskog predsjednika. Čak 20 puta je veća od Bijele kuće, a u njoj je živjelo 30 papa, četiri italijanska kralja i 12 predsjednika. Raskoš ove vile iz 16. vijeka i sa 1200 soba je neupitna.

quirnal-palata-rim