Najprofitabilnija banka u RS će promijeniti vlasnika

Slovenija je zvanično potvrdila ove sedmice planove za prodaju 50 posto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) ove godine, te još 25 posto naredne godine

Kupac će ujedno postati vlasnik dvije banke u BiH, NLB Banka Banjaluka i NLB Banka Sarajevo, koje su važni igrači na domaćem bankarskom tržištu, piše BiznisInfo.

NLB Banka Banjaluka posluje sve bolje, a prošle godine je postala tržišni lider u Republici Srpskoj. Banka je ostvarila neto dobit od 28 miliona maraka, čime je izbila na prvo mjesto, ispred Unicredit Banke Banjaluka. Dobit banke za godinu dana narasla za oko 10 miliona maraka. NLB Banjaluka zapošljava skoro 500 ljudi.

NBL Banka Sarajevo ima 440 uposlenih, a prošle godine je ostvarila neto dobit od 10,5 miliona maraka. Banka je lani imala prihode od kamata od oko 40 miliona KM i prihode od naknada i provizija od 22,6 miliona. Banka ima ukupnu aktivu od 1,78 milijardi maraka.

Ostaje da se vidi ko će biti novi vlasnik i kako će se to odraziti na poslovanje ovih banaka u BiH.

Slovenski mediji navode da bi prva faza prodaje mogla biti izvedena sredinom godine, nakon što počne kotacija dionica NLB-a na ljubljanskoj i londonskoj berzi i nakon što se banka i raspon očekivane cijene predstave potencijalnim investitorima.

Neslužbeno, vlada smatra da je najveća slovenska banka, koja je treću godinu za redom zabilježila pozitivan rezultat poslovanja i riješila se dobrog dijela loših potraživanja, u cjelini vrijedna 1,25 milijardi eura, kolika je njena zadnja knjigovodstvena vrijednost.

Kao konsultant u postupku privatizacije NLB-a odabrana je lani Deutsche Bank.

Slovenija je u dogovoru s Evropskom komisijom odlučila smanjiti državni udio u svojoj sistemskoj banci u vrijeme bivše premijerke Alenke Bratušek, kako se dokapitalizacija koju joj je namijenila država ne bi smatrala nedopuštenom državnom subvencijom, protivnom pravilima konkurencije na finansijskom tržištu.