Prihodi kompanije IBM pali 20. kvartal zaredom

International Business Machines (IBM) ostvario je u proteklom tromjesečju prihode od 18,16 milijardi dolara, što je 2,8 odsto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje i već 20. kvartal zaredom kako prihodi tog tehnološkog giganta padaju

Prema poslovnom izvještaju, neto dobit IBM-a pala je u prvom ovogodišnjem kvartalu na 1,75 milijardi dolara, što je 13 odsto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Najveća globalna uslužna tehnološka firma, s više od 300.000 zaposlenih u svijetu već je duže vrijeme u tranziciji, pa joj prihodi padaju već 20 kvartala zaredom.

Već se duže vrijeme u restrukturiranju nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili gubitke, a preusmjeriti svoje poslovanje prema ‘cloud’ i uslugama mobilne sigurnosti.

Prihodi od sektora, koje poslovanje smatra ‘strateškim imperativima’, a to su ‘cloud’ i mobilni computing, vještačka inteligencija, analitika podataka, društveni i sigurnosni softver, porasli su u proteklom tromjesečju 12 odsto na godišnjem nivou, na 7,8 milijardi dolara. Stoga sada čine 42 odsto ukupnih prihoda kompanije, dok su prije godinu dana činili 37 odsto prihoda. To i dalje nije dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja drugih dijelova, uslužnog i hardverskog segmenta, te 105 godina stare kompanije.

Zbog slabijih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, cijena akcije IBM-a pala je u utorak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta za više od 4 odsto. (Agencije)