Audi počinje primati narudžbe za električni SUV

Audijev Model E-Tron Quattro najprije će biti ponuđen kupcima u Norveškoj, koja je jedna od najnaklonjenijih evropskih država električnim automobilima

E-Tron Quattro, koji će se početi proizvoditi 2018., zasnovan je na istoimenom konceptu iz 2015. godine. Iako proizvođač još nije predstavio produkcionu verziju ovog vozila, od danas, zainteresovani kupci u Norveškoj će moći uplatiti depozit za E-Tron Quattro, kako bi godinu dana unaprijed rezervisali svoj automobil. Depozit iznosi 20.000 norveških kruna što je oko 2.150 eura.

Tehnički detalji serijskog Audija E-Tron Quattro nisu službeno objavljeni, ali očekuje se da će ovaj električni SUV moći da prijeđe i do 500 km zahvaljujući pogonskim baterijama kapaciteta 95 kWh.

E-Tron Quattro će imati tri električna motora ukupne kombinovane snage od oko 500 ks. Automobil će iz mjesta do stotke stizati za 4,6 s. Maksimalna brzina biće elektronski ograničena na 210 km/h. Pogon na sva četiri kotača osiguran je tako što su dva elektromotora zadužena za zadnje kotače, dok treći pokreće prednju osovinu.

Što se tiče dimenzija, E-Tron Quattro će zauzeti poziciju između Audija Q5 i Q7. Koncept je dugačak 4,88 m, širok 1,93 m i visok 1,54 m, pa se očekuje da će i serijska verzija ovog automobila biti slične veličine.