Zlatna palma prvi put ukrašena dijamantima

Nagrada koja ima 118 grama čistog zlata ove godine će imati 167 sitnih dijamanata od 0,694 karata

Glavna nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Kanu Zlatna palma prvi put će ove godine imati dijamante u znak obilježavanja jubileja te kulturne manifestacije, saopštila je juvelirnica Šopar koja izrađuje prestižnu nagradu

Zlatna palma je 2015. proslavila 60. rođendan. Prva nagrada je 1955. godine dodijeljena filmu „Marti“ američkog reditelja Delberta Mena, sa Ernestom Borgninom u glavnoj ulozi, a s Marselom Panjolom na čelu žirija.

Nagrada, blago zaobljena, sa stabljikom ukrašenom s 19 palminih listova, ručno se izrađuje. Sadrži 118 grama 18-karatnog zlata i u osnovi je u obliku srca. Zlatna palma počiva na kristalnom jastuku u obliku dijamanta, teškog jedan kilogram. Nagrada je unikatna, jer se svake godine izrađuje od drugog kristala.

Juvelirnica Šopar je izabrala dvije zanatske zadruge u pustinji Atakama u Čileu za izradu nagrade. Zanatlije prave kalupe za zlatni dio nagrade, izlivaju zlato koji kasnije poliraju i učvršuju za kristal koji dolazi iz Njemačke. Nagradu izrađuje sedam juvelira kojima je za to potrebno najmanje 40 sati intenzivnog rada. Zlatna palma se nalazi u dobro čuvanom sefu juvelirnice i predaje se žiriju u najvećoj tajnosti i velikim obezbjeđenjem, neposredno prije uručenja.

Međunarodni filmski festival u Kanu ove godine se održava od 17. do 28. maja. Za Zlatnu palmu će se takmičiti 18 filmova. (Beta)