Arapi s ivice bankrotstva u nov vrtoglavi skok

Bruto domaći proizvod (BDP) Dubaija će vjerovatno porasti ove godine po većoj stopi od stope većine arapskih ekonomija, podstaknut domaćom potrošnjom

BDP će skočiti i zbog povećanja globalne trgovine, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF). BDP ovog emirata, jednog od sedam u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), ubrzaće na čak 4 odsto sa prošlogodišnjih 2,7 procenata, prema riječima Džihada Azura, šefa Kancelarije MMF-a za Bliski istok i centralnu Aziju.

Projektovani rast je znatno iznad prognoziranog prosjeka od 2,3 odsto za Bliski istok i sjevernu Afriku, prema podacima MMF-a.

Dubai, dom Emirejts erlajnsa i najvišeg oblakodera na svijetu, zadužio se desetine milijardi dolara da bi izgradilo ekonomiju oslonjenu na trgovinu, saobraćaj, finansije i građevinarstvo. Nakon perioda vrtoglavog rasta, globalna finansijska kriza gurnula je tržište nekretnina u recesiju i dovela Dubai na ivicu bankrotstva. Vlasti su od tada pooštrile propise i poboljšale javne finansije.

Očekuje se jačanje rasta na temelju snažnije domaće potrošnje, uključujući ulaganja u pripreme za Ekspo 2020, kao i oživljavanja globalne trgovine, rekao je Azur u jednom intervjuu u Dubaiju.

Misija MMF-a sada se konsultuje sa domaćim vlastima o eknomskim perspektivama ovog emirata, navodi Blumberg.