10 najplaćenijih direktora u Americi i njihove zarade

Bloomberg je objavio listu najplaćenijih direktora u SAD za 2016. godinu, na čijem se čelu nalazi Mark Lor (Marc Lore), izvršni direktor Volmarta (Wall Mart) koji je prošle godine zaradio 236,9 miliona dolara

Kako navodi Blumberg, veći dio ovog novca dolazi kao kompanzacija za posao koji je Volmart ostvario kupovinom njegove firme Jet.com. Kompenzacije, bonusi i nagrade su i sastavni dio ove liste, to jest na listi su praktično direktori koji su najbolje radili svoj posao prethodne godine.

U prvih deset su sljedeći menadžeri:

1. Marc Lore (Volmart) – 236,9 miliona dolara

2. Tim Cook, (Apple) – 150 miliona dolara

3. John S.Weinberg, (Evercore Partners) – 124 miliona dolara

4. Sundar Pichai, (Google) – 106,5 miliona dolara

5. Elon Musk , (Tesla) – 99,7 miliona dolara

6. Virginia M.Rometty, (International Business Machines) – 96,7 miliona dolara

7. Mič Garber, (Caesars Acquisition Co). – 91,1 miliona dolara

8. Filip D.Dauman, (Viacom) – 87,8 miliona dolara

9. Leslie Moonves, (CBS) – 83,6 milona dolara

10. Mario J Gabelli , (Gamco Investors Inc.) – 76 miliona dolara

Mark Lor, koji je prvi na listi, radio je u svijetu finansija prije nego što je ušao u preduzetništvo. Prije dvije godine je pokrenuo svoj projekat Jet.com, da bi ga kasnije prodao Volmartu, a u jednom svom blogu na LinkedInu je jednom prilikom napisao: „Poslije šest godina u finansijama, naučio sam da prilazim svojoj karijeri kao individualnom sportu, gdje sam bio „ocjenjivan“ prema visini mog bonusa. Međutim, shvatio sam da uspjeh nije mjera plate, titula ili diplome, već uticaj koji imaš na ostale i kolektivna sreća ljudi sa kojima si u dodiru“.