Evropske berze: Samo energija „u zelenom“

Berza

Koliki pad su doživjele evropske dionice? Kako je na drugim tržištima? Da li strategija kupovine nakon pada i dalje ima smisla?

Od svog vrhunca s početka ove godine, evropski berzanski indeks STOXX 600 pao je za 21 posto do prošlog petka. Tako je čak i za najveće kompanije na starom kontinentu zvanično počeo medvjeđi period, prateći druga razvijena tržišta širom svijeta.

Samo energija u zelenom

Od 20 industrija u koje Bloomberg svrstava kompanije u indeksu, samo je energetika ove godine ostvarila pozitivan prinos (skoro osam posto rasta od početka godine). Osim toga, među ostalim, pad je ispod 10 posto samo za prehrambene kompanije. Ubedljivo najgora godina bila je u maloprodaji (pad imovine od 43 posto od početka godine) i nekretninama (pad od 44 posto ove godine). Vrlo slična slika se dobija uzimanjem u obzir prinosa od dividende. Opet, samo energija je pozitivna (gotovo 12% rasta, kod ostalih postoji samo nekoliko malih promjena u redoslijedu profitabilnosti, prenosi Finance.si.

Evropa zaostaje za Amerikom i svijetom

Što se tiče domaćih valuta, američki S&P 500 i globalni indeks MSCI ACWI takođe su ove godine pali za više od 20 posto , ali to je bilo već početkom ljeta. U oba slučaja trend je nastavljen i do sada, jer su se kompanije preko bare hladile u prosjeku za jedan i po posto, a globalne kompanije za skoro pet posto.

Što se tiče prinosa u evrima, međutim, drugačije je. Indeks S&P 500 pao je za 18 posto sa svog vrhunca na početku godine do 16. juna, prije nego što je dobio skoro 10 posto u tromjesečnom periodu. Slično je i sa globalnim indeksom, samo što je pad do ljeta bio 17 posto, a rast koji je uslijedio oko pet posto. U ovom slučaju, padovi su stoga manji, a kretanje indeksa bi se ipak moglo shvatiti kao korekcija. Razlog tome je slab euro, koji povećava vrijednost imovine u drugim valutama (kurs eura prema dolaru je pao za više od 17 posto u prošloj godini).

Katastrofalna godina za kupovinu nakon padova

Prema The Wall Street Journalu , ova godina je najgora godina za kupovinu nakon pada berze u posljednjih 90 godina. U prošlosti se ova strategija pokazala vrlo profitabilnom, posebno tokom naglog oporavka na početku pandemije. Sada, umjesto da se oporave nakon pada, cijene nastavljaju da padaju, što šteti investitorima koji iskorištavaju pad cijena za kupovinu. Ove godine, S&P 500 je u prosjeku pao za još 1,2 posto u sedmici nakon što je gubio najmanje jedan posto dnevno, što je najgori učinak od početka Velike depresije 1931. godine.