Tenerife: Mjesto koje izgleda kao raj

Najveće kanarsko ostrvo nudi sve – razne plaže od kojih svaki dan možete birati drugu, sjajnu kuhinju, pa i piramide

Posjetite papige i delfine
Početak posjete započnite na sjeveru, u parku Loro, koji je prije 43 godine otvoren kao rezervat za papige. Danas tamo žive mnoge životinjske vrste, poput gorila, više od 300 vrsti papiga, a postoji i ogroman akvarijum. Svakodnevno se održavaju i razni šou-programi s delfinima, morskim lavovima i orkama.

Smjestite se u Kosta Adehe i odaberite plažu
Putnici koji uplate povoljni aranžman, obično idu u Kosta Adehe, na južnu obalu ostrva. Nije teško zaključiti zašto ovdje postoji plaža za svaku namjenu; Fanabe s brojnim barovima, Dukve blizu hotela i Los Kristijanos, gdje možete čak i u šoping. S druge strane, ako želite da ronite i istražujete morsko dno, posjetite plažu Amerikas. Gde god otišli, jedno je sigurno – za relativno malo novca ćete se odlično najesti.

Ponašajte se poput Španaca
Nakon noćnog izlaska, probudite se oko 10, spustite u bar, naručite kortado (kafu s mlijekom) i idite na plažu. Ručajte poslije dva sata, a nakon toga se spremite za sijestu, koju je najbolje provesti u hladovini i sakriti se od sunca. Kasnije se vratite na plažu, pronađite bar i pijuckajte nešto hladno. Ne večerajte ništa prije 10, jer je Špancima ovo uobičajeno vrijeme za večeru.

Probajte lokalne specijalitete
Kad vam je dosta restorana po plažama, odvezite se na sjever, gdje ćete naći restoran Otelo. Gulaš od zeca, piletina s bijelim lukom i papas arugadas neka su od najukusnijih jela koja tamo možete da probate. Papas je zapravo krompir koji je kuvan u morskoj vodi, ima dosta drugačiji ukus od standardno spremljenih krompira, a redovno se služi s dvije vrste sosa. Što se tiče ribe, možete da posjetite restoran na jugoistoku ostrva, Maonolo II. Odaberite jelo iz akvarijuma, i jednostavno uživajte u svježini ukusa…

Posjetite piramide
Šta Egipat i Tenerife imaju zajedničko? Vjerovali ili ne – piramide. Iako seljaci na sjeveru odavno znaju za „kamenje“ usred polja, tek je devedesetih godina prošlog vijeka otkriveno da je riječ zapravo o piramidama. Njih je otkrio norveški arheolog i istraživač Tor Hejerdal, a danas su jedna od znamenitosti ostrva.