Sicilija nudi fantastičnu priliku za ljetno putovanje

Travel

Prema britanskom listu The Times, jug Italije, koji nije tako pogođen izbijanjem novog koronavirusa kao sjeverni dio zemlje, već se priprema za turističku sezonu. Turizam je ključna industrija u zemlji, koja čini 13 posto bruto domaćeg proizvoda na nacionalnom nivou, a na jugu puno više.

Na Siciliji su projekti za privlačenje stranih turista bili vrlo ambiciozni. Prema novinama, pripremljeni su posebni vaučeri kako bi turistima omogućili vraćanje polovine cijene avionske karte ako odluče odmor da provedu na ostrvu. Uz to, mještani će im nadoknaditi jednu od tri noći, besplatno će posjetiti tamošnje muzeje i arheološka nalazišta itd., odlučila je tamošnja regionalna vlada i za te namjene izdvojila 50 miliona eura.

U Italiji su zbog potpunog prestanka javnog života izgubili oko milijardu eura prihoda od turizma, što će sada pokušati da saniraju brzim finansijskim injekcijama i sličnim akcijama kakve su predvidjeli na Siciliji.

Očekuje se da će ograničenja kretanja i druge mjere početi da popuštaju u Italiji nakon prvomajskih praznika, ali oni su već svjesni da najvjerovatnije neće biti ozbiljnije navale turista tokom prve nedjelje.