Kineski Holivud najveća investicija u filmskoj industriji

Kina je dobila svoj Holivud, filmski grad, veličine 500 fudbalskih stadiona sa ambicijom da privuče snimanja na tom mjestu, predstavljenom kao najveće ulaganje u svjetskoj istoriji u tom sektoru

Za izgradnju tog novootvorenog kompleksa od 376 hektara, smještenog u letovalištu Ćingdao, na kineskom privatnom konglomeratu Wanda, potrošeno je 6,5 milijardi evra.

Trideset studija, među kojima najveći na svijetu, veličine 10.000 kvadratnih metara, već je izgrađeno. Još deset će biti izgrađeno sljedećih godina, obećava kompanija specijalizovana za nekretnine, film i sport.

Uz lokacije za snimanje i postprodukciju, taj faraonski filmski grad Istoka obuhvata i dvoranu za priredbe, školu, bolnicu, luksuzne hotele i jaht klub, inspirisan onim u Monaku. Tu je i divovski tržni centar s 360.000 kvadratnih metara. Obuhvata prodavnice, kafiće, restorane, klizalište, zabavni park, vodeni park i najveći bioskop u Aziji. To je najveće ulaganje u istoriji u filmskom i televizijskom sektoru – tvrdi Wanda.

Kompanija koju vodi Vang Jianlin (4. najbogatiji u Kini, po Blumbergu) nije nepoznata u filmu. Producira filmove, kupila je američki lanac bioskopa AMC 2012. te otkupila holivudski studio Legendary (Jurasik park, Interstellar, Godzilla) 2016.