Najbolji svjetski proizvođači automobila prema tržišnoj kapitalizaciji

Automobil

Otkako su Apple i druge velike tehnološke kompanije postigle tržišnu kapitalizaciju od trilion dolara, mnogi se sektori trude da slijede njihov primjer – uključujući automobilsku industriju. No, među onim markama automobila koje se utrkuju da postignu ovu ukupnu procjenu, neke su bliže cilju od drugih.

U velikoj konkurenciji za probijanje tržišne kapitalizacije od trilion dolara jedna je kompanija ipak otišla nešto dalje od ostalih, a to je Tesla Elona Muska. Muskova kompanija prvi je put postala najvrjedniji svjetski proizvođač automobila u junu 2020. godine i ne pokazuje znakove usporavanja.

Teslina konkurentska prednost rezultat je posvećenog naglaska istraživanju i razvoju (R&D). U stvari, mnogi su njegovi suparnici priznali da Teslina elektronika daleko nadmašuje njihovu te da su Tesline baterije i AI čipovi otprilike šest godina ispred konkurenata poput Toyote ili volkswagena.

Takav veliki rast Tesle pokazuje neizbježnost zelene revolucije u autoindustriji pa ne čudi da su se i ostali proizvođači automobila okrenuli elektrifikaciji, pa sve više proizvođača u svojim gamama ima upravo električne ili hibridne automobile.

Drugi najvrjedniji svjetski proizvođač automobila je Toyota koja neprestano pojačava svoju ‘zelenu’ gamu. Prošle godine Toyota je proizvela 10.000 električnih automobila, a plan je povećati proizvodnju na 30.000 u 2021. godini. Kroz ovaj postupni porast, kompanija se nada da će postići očekivani cilj od pola miliona električnih vozila do 2025. godine. Iz kompanije su najavili kako će kroz pet godina ‘izbaciti’ deset novih modela kako bi dostigli taj cilj.

Na trećem mjestu nalazi se Volkswagen koji do 2025. godine planira da uloži 86 milijardi dolara u električnu tehnologiju. S obzirom na to da Volkswagen generiše najviše bruto prihoda u sekundi od svih proizvođača automobila, jasno je da elektrifikacijom game žele nastaviti s takvim brojevima.

Izvor: lider.media