Međunarodni sporovi: Od BiH se potražuje 800 miliona evra

BiH

Ukupna vrijednost pokrenutih i najavljenih međunarodnih arbitražnih sporova koje su inostrani investitori pokrenuli protiv Bosne i Hercegovine i njenih institucija iznosi više od 800 miliona evra, podaci su iz informacije koju je Pravobranilaštvo BiH pripremilo radi razmatranja pred Zastupničkim domom BiH

Zahtjev Hrvatske elektroprivrede (HEP) Bosni i Hercegovini za izmirenje dugova na temelju njenih ulaganja u izgradnju termoelektrane Gacko u istočnoj Hercegovini nije ni prvi ni jedini takve vrste s kojim se suočavaju u BiH, a ukupna potraživanja inostranih investitora prema toj zemlji koji smatraju da su oštećeni spornim poslovnim aranžmanima iznose više od 800 milijuna eura, objavile su u četvrtak banjalučke „Nezavisne novine“.

HEP je od BiH odnosno Republike Srpske zatražio mirno rješenje spora zbog povrede stečenih prava u vezi prijeratnih ulaganja u termoelektranu (TE) Gacko, a s obzirom da je to preduzeće 1980-ih godina investiralo u postrojenja rudnika i tu termoelektranu.

„Ako se u sljedećih šest mjeseci ne postigne dogovor između HEP-a, kao investitora u BiH, i države BiH, tada HEP ima pravo pokretanja postupka pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID)“, potvrdili su prije nekoliko dana iz HEP.

Arbitraža i sa slovenske strane

Međunarodnu arbitražu je prije nekoliko godina već pokrenulo Elektrogospodarstvo Slovenije, a zbog prijeratnih ulaganja u gradnju TE Ugljevik, u iznosu od čak 695 milijuna eura.

Po podacima iz informacije koju je pripremilo Pravobraniteljstvo BiH, ukupna vrijednost pokrenutih i najavljenih arbitražnih sporova protiv BiH iznosi 1,66 milijardi konvertibilnih maraka odnosno oko 848 milijuna eura.

Dva su spora već pokrenule slovenske tvrtke pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Vašingtonu.