Turisti u Hrvatskoj potroše 2,4 puta više nego domaćini

Suprotno mišljenju da strani turisti na Jadran donesu svu hranu koju će za vrijeme odmora pojesti, analiza Hrvatske ekonomske komore pokazuje suprotno, piše Novi list

Analiza je pokazala da stranci tokom boravka na Jadranu na hranu i piće potroše 2,4 puta više nego domaći turisti.

Dok svaki strani turista u prosjeku na hranu i piće u hrvatskim trgovinama i ugostiteljstvu dnevno ostavi 91 kunu (12,1 eura), domaći gosti ostave 40 kuna (5,3 eura). Međutim, pojašnjavaju u HGK-u, stranci potroše i više od te cifre jer u nju nije uključena hrana koju plaćaju u smještaju.

Ukupna prosječna dnevna potrošnja svakog stranog turiste tokom ljetnjih mjeseci iznosi oko 66 eura, pri čemu 36 eura troše na plaćanje smještaja, oko 12 eura ostave za hranu i piće, a preostalih 18 eura na ostalu kupovinu, sport, zabavu, izlete, kulturu. Najviše troše gosti iz Rusije, oko 125 eura ukupno, nešto malo manje od toga Britanci, dok Nijemci, Austrijanci ili Holanđani u Hrvatskoj ostavljaju prosječnih 65 eura.

U avgustu Splitsko-dalmatinska županija očekuje porast stanovnika od 38 posto u odnosu na vansezonski period, a potrošnja hrane i pića biće utrostručena. U Istarskoj županiji stanovništvo će se udvostručiti, a potencijal potrošnje hrane i pića rast će pet puta, ističe HGK.

– Prosječan mjesečni promet u segmentu hrane i pića u trima najvažnijim turističkim županijama – Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj, veći je za 70 do 130 odsto u odnosu na prosječan godišnji mjesečni promet u tim županijama. S obzirom da je okvirna procjena dnevne potrošnje domaćeg kupca u segmentu hrane i pića malo ispod 40 kuna, kupovna moć, odnosno potrošnja stranog turiste u odnosu na domaćeg kupca – domicilnog stanovnika i domaćeg turiste, jeste oko 2,4 puta veća – navode u HGK-u.