Gotovo 200.000 bh. zaposlenih u državnoj službi

Gotovo 200.000 građana BiH zaposleno je u državnoj službi što je veliki postotak za zemlju sa tek nešto više od 3,5 miliona stanovnika, a unatoč najavama rezanja birokratskog aparata zapošljavanje na teret poreznih obveznika nastavlja se, pokazuje analiza koju je predstavilo udruženje Centri civilnih inicijativa (CCI). Što poprima razmjere epidemije, smatra Adis Arapović iz CCI.

Prema prikupljenim podacima u BiH je 192.000 osoba zaposleno u onome što se definiše kao javni sektor.

Gotovo 3900 takvih koje se finansira iz državnog budžeta su osobe direktno izabrane kao funkcioneri u tijelima vlasti, dok je oko 1900 onih koji platu ostvaruju temeljem političkih imenovanja.

Na različitim upravnim pozicijama je blizu je 20.000 osoba koje su na vodećim dužnostima u tijelima uprave, agencijama i različitim ustanovama. U javnim službama, policiji, vojsci te zdravstvu i školstvu je 166 hiljada zaposlenih.

Iz CCI posebno upozoravaju da čak 75 posto različitih upravnih tijela i ustanova koje su anketirali nastavlja zapošljavati novo osoblje unatoč načelno preuzetim obavezama vlasti da će se rashodi za javni sektor smanjivati.

Takva obaveza jasno stoji u pismu namjere potpisanog između vlasti u BiH i Međunarodnog monetarnog fonda kao pretpostavka za isplatu kredita od 550 miliona eura.