Saudijska Arabija kupila najveću rafineriju u SAD

Rafinerija Port Artur, koja je najveća na sjevernoameričkom kontinentu, od sada je 100 odsto u vlasništvu Saudijske Arabije

Potezom olovke, sunitsko kraljevstvo osiguralo je ulaz na unosno američko tržište nafte, u veoma važnom trenutku za ekonomije obe zemlje.

Eksperti navode kako je dogovor poslednji u nizu poteza kompanije Aramco u okviru strategije kupovine rafinerija širom svijeta kako bi se mušterijama obezbijedio kontinuiran pristup energentima, bez obzira na troškove.

Poslednju dogovor je postignut u ponedeljak, čime je Aramco ostvario potpuno vlasništvo nad rafinerijom Port Artur i nad 24 terminala za distribuciju i tako obezbijedio skok vrijednosti akcija prije što investitori izađu sa inicijalnim javnim ponudama.

Port Artur, koju opisuju kao „krunu“ američke naftne infrastrukture, ima kapacitet obrade 600.000 barela nafte dnevno.

Aramco će sledeće godine ići na javnu licitaciju, a vlada se nada da će inicijalna javna ponuda iznositi najmanje 2 biliona dolara, što bi bila najveća inicijalna ponuda u istoriji.

„Kupovina Port Artur je ostvarena kako bi Saudijci bili spremni da procijene Aramco na najvišu moguću sumu, prije nego što ode na javnu licitaciju“, smatra Endru Holand, ekspert za energetiku sa vašingtonskog Američkog bezbjednosnog projekta (ASP).

Saudijska Arabija i druge države koje se ekonomski pretežno oslanjaju na naftu, pogođena je niskim cijenama energenata, zbog čega su pokrenute opsežne ekonomske reforme i promijenjena dugoročna finansijska strategija.

Osim u SAD Aramco je kupio rafinerije u Kini, Japanu, Indoneziji, Južnoj Koreji, a istražuje nova nalazišta u Maleziji i Indiji.