Slovenci ipak ne privatizuju najveću banku?

Prodaja Nove Ljubljanske banke (NLB) čiji je početak vlada premijera Mire Cerara planirala sredinom ove godine sve je manje vjerovatna i po svoj prilici će se zaustaviti, navode slovenački mediji

Nadzorni odbor Slovenačkog državnog holdinga (SDH) koji upravlja državnom imovinom ove je nedjelje odluku o izdavanju privatizacionog prospekta – u kojem mora biti navedena okvirna cijena po dionici NLB-a koja se očekuje u ponudama – prepustio vladi koja djeluje kao skupština dioničara te banke.

Ali, s obzirom na očekivanja i izjave predstavnika vlade, te razlika koje o tome postoje u vladajućoj koaliciji, vrlo je malo vjerovatno da će do predviđene prodaje polovine državnog udjela u najvećoj slovenakoj banci doći ove godine, piše ljubljansko „Djelo“.

Ministarka finansija Mateja Vraničar Erman koja je početkom nedjelje zbog zapleta oko planirane privatizacije premijeru Miri Ceraru ponudila ostavku, koju je on odbio, izjavila je za „Djelo“ da je teško računati da će se odlaganjem privatizacije za NLB doći u budućnosti do više cijene jer će interes investitora pasti, a cijenu snižava i odluka da država u banci zadrži kontrolni udio 25 posto plus jednu dionicu.

Premijer Miro Cerar izjavio je ove nedjelje da će se postupci privatizacije nastaviti. Ali, on je u više izjava za medije prošlu vladu koju je vodila Alenka Bratušek optužio da je njena odluka da se banka privatizuje u zamjenu za dobivanje dopuštenja Evropske komisije da banku dokapitalizuje budžetskim sredstvima bila „nepromišljena“.