Šest filmova zabranjenih iz bizarnih razloga

Film

Prošle sedmice je Liban zabranio superherojski film “Wonder Woman”. Razlog zabrane: glumica Gal Gadot je iz Izraela, a Izrael i Liban ratuju

U slavu suludosti ove cenzure, pogledajmo nekoliko primjera slično neobičnih cenzorskih poteza, koji su se desili u posljednjih nekoliko godina.

Uzbekistanski triler zabranjen jer Morgan Frimen ne glumi u njemu

Ako ste pratili filmove u posljedne tri decenije, Morgana Frimena (Morgan Freeman) niste mogli izbjeći – čovjek je svugdje. U suštini, ako je filmu potreban alfa mužijak, baršunastog glasa, da izgovara one uzvišene replike sa skromnošću i dostojnim poniženjem, studiji se ne dvoume – Morgan Frimen je prvi i jedini izbor. Izgleda da slično razmišljaju i Uzbekistanci. Uzbekistanski skandal je izbio povodom filma “Daydi”, na čijem posteru ste mogli vidjeti Morgana, pod kapuljačom, okruženog dvojicom uzbekistanskih glumaca. Slika za poster je, nažalost, bila jedini Frimenov doprinos filmu. Kada se saznalo da ga nema ni u jednom jedinom frejmu, publika je poludjela i film je zabranjen. Izgleda da se Uzbekistanci ne šale sa “Vozeći gospoćicu Dejzi”(“Driving Miss Daisy”).

Zašto bi ikad iko zabranio Borata u Kazahstanu?

Kazahstan je mjesto naseljeno rasistima i kriminalcima, ali i najčistijim kurvama u regionu – ovako Saša Baron Koen (Sacha Baron Cohen), tačnije njegov junak Borat, opisuje svoju domovinu, Kazahstan. Ne iznenađuje da je “Borat” zabranjen u Kazahstanu, Rusiji i sve ijednoj arapskoj zemlji, osim Libana.

Ipak, 2007. donosi promjenu raspoloženja među Kazahstancima. Naime, te godine je Borat izašao na DVD i bio potpuni hit u zemlji. Takođe, ispostavilo se da je turizam udesetostručen nakon izlaska filma, pa se ministar spoljnih poslova Jerzan Kazikanov iskreno zahvalio Baronu Koenu.

“Seks i grad 2” zabranjen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Iako mora postojati čitav dio populacije koji bi mile volje, bez ikakvog smislenog povoda, zabranio “Seks i Grad 2” (“Sex and the City 2”), Ujedinjeni Arapski Emirati imaju svoje razloge.

Keri Bredšo i njene mile drugarice, ako se sjećate, posjećuju Abu Dabi, ali samo na svoje zadovoljstvo. Lokalne vlasti sigurno nisu bile zadovoljne, pogotovo ne referencama na homoseksualnost, a duboko razočarane scenama ljubljenja u javnosti. Vrhunac je, naravno, bio scena u kojoj su četiri prijateljice spašene od strane oslobođenih muslimanki, koje skidaju svoje burke da bi otkrile modernu, zapadnjačku odjeću ispod.

“Istjerivači duhova” zabranjeni u Kini zbog promovisanja sujevjerja

Sony je znao da će imati problema na najvećem svjetskom tržištu. Problem je, nažalost, jednostavan: Kina je komunistička zemlja i duhovi su tabu tema, pa je film nazvan “Istjerivači duhova” (“Ghostbusters”) potpuno nepotrebna pojava u zemlji u kojoj nemate šta istjerivati.

Sony je čak razmišljao da film preimenuje u “Super Power Dare-to-Die Team”, kako bi izbjegli kineske cenzore – uzalud.

Kad su Filipini zabranili sve filmove Kler Dejns

Iskrena Kler (Claire Danes) je 1999. snimala film na Filipinima, narko-dramu “Brokedown Palace”. U tom periodu, dala je intervju u kojem se poprilično požalila na uslove u zemlji u kojoj je snimala. Spomenula je kako sve smrdi na žohare, kako su pacovi svuda, kako nema kanalizacije, i kako je zemlja naseljena ljudima bez ruku, nogu i očiju.

Tadašnji predsjednik Filipina Džozef Estrada (Joseph Estrada), i sam bivša filmska zvijezda, zahtijevao je od cenzora da zabrane svaki film sa zvijezdom “Romea i Julije” (“Romeo + Julia”).

Predsjednik se kasnije izvinio, rekavši da je ekipa filma vjerovatno bila izložena siromašnijim lokacijama glavnog grada, jer je tema filma to zahtjevala. Zabrana, ipak, nije ukinuta.

Sjeverna Koreja zabranila “2012” jer se film nije držao scenarija

Ovaj klišeizovani film katastrofe je najviše pažnje privukao u Sjevernj Koreji, daleko više nego na domaćem boks ofisu, to je bar sigurno. Zaplet filma je jednostavan, a inspirisan je Majanskim kalendarom – 2012. će biti smak svijeta.

Sjeverna Koreja malko drugačije gleda na godinu u pitanju. Naime, 2012. je godina u kojoj Sjeverna Koreja počinje svoje uzdizanje na nivo vodeće sjetske supersile. Ovaj scenario je zasnovan na činjenici da je 2012. godine stogodišnjica rođenja Kim Il-Sunga, osnivača nacije. Državljani Sjeverne Koreje, koji su ilegalno kupili DVD iz Kine, kažnjeni su i sa pet godina zatvora zbog gledanja filma koji se usuđuje zamišljati da će istorija krenuti tokom suprotnim sjevernokorejskoj uzvišenosti.

Tako je uvijek bilo – za vrhunsku umjetnost je čast robijati. (Bosonoga)