Blizu dogovor o smanjenju grčkog duga

Eurozona

Dogovor o otpisivanju dijela duga Grčke nije daleko, izjavio je novi francuski ministar finansija Bruno le Mer uoči ključnih razgovora o ovom pitanju u okviru evrozone u četvrtak, 15. juna

On je uoči sastanka sa grčim premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da je optimista kada je u pitanju dobro rješenje i da sporazum nije daleko.

Pitanje umanjenja duga Grčke podjelilo je međunarodne kreditore, EU i Međunarodni monetarni fond /MMF/ u posljednjoj rundi pregovora koji traju nekoliko mjeseci.

Zastoj u pregovorima obustavio je i priliv novca za spasavanje, koji Grčkoj treba da bi u julu otplatila pozajmice, a iz Atine poručuju da je i osjetljivi oporavak države time dodatno narušen.

U Evropi očekuju da će grčka ekonomija da ojača i da će donijeti Grčkoj viškove u prihodima, koji će joj omogućiti da plati dugove.

Iz MMF su, međutim, manje optimistični i tvrde da se Atini moraju uvesti dodatne olakšice prije nego što se dug Grčke proglasi održivim i odobre nove pozajmice, prenosi AFP.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je u telefonskom razgovoru sa Ciprasom rekao da podržava pronalaženje rješenja koje će vremenom da olakša dug Grčke.

“U principu, ja podržavam restrukturiranje duga i zadržavanje Grčke u evrozoni, jer je trenutni sistem neodrživ”, rekao je Makron.