Pitsburg odbranio Stenli kup

Hokejaši Pitsburg Pingvinsa osvojili su Stenli kup, finalnu seriju NHL šampionata

Pingvini su savladali Nešvil Predatorse 2:0 i sa 4-2 u seriji odbranili Stenli kup, za svoj peti trofej u istoriji.

Tim iz Pitsburga je prvi u istoriji koji je odbrani titulu otkako je uveden „seleri-kep“ u NHL, a do trofeja je stigao u kontroverznom šestom meču.

Nešvilu je početkom druge trećine poništen gol zbog preranog zvižduka sudije koji je mislio da je golman Pitsburga Marej obezbijedio pak, iako je Sisions imao praznu mrežu ispred sebe.

Presudni trenutak dogodio se minut i po prije kraja trećeg perioda, kada je Patrik Hornkvist iz „mrtvog ugla“ poslao pak od leđa golmana Predatorsa Peka Rinea u mrežu.

Domaćini su tražili da se gol poništi, zbog uticaja golmana na igru, ali su sudije posle pregleda snimka odlučile da priznaju pogodak.

Nešvil je morao da krene na sve ili ništa, što je Pingvinsima omogućilo da 13 sekundi prije kraja preko svog drugog Šveđanina Karla Hagelina ubace pak u nebranjen gol za konačnih 2:0.

Jedan od junaka finala bio je i golman šampiona Met Marej koji je sa 27 odbrana zabilježio drugi uzastopni „šutaut“ u Stenli kupu 2017.

Za najkorisnijeg igrača plej-ofa drugu godinu u nizu je proglašen Sidni Krozbi, koji je u 24 meča postigao osam golova uz 19 asistencija, a u Stenli kupu dao jedan i namjestio šest pogodaka.