Katarska kriza povećava zalihe nafte

Cijena sirove nafte je u padu već treću sedmicu, pri čemu su za najnovije slabljenje odgovorne tenzije na Bliskom istoku s Katrom, a i plemeniti metali su poništili ostvarene dobitke uoči ovosedmičnog FOMC-ovog sastanka

– Cijena sirove nafte se vratila na nivoe prije Opecovih dogovora, radi najnovije geopolitičke krize na Bliskom istoku. Na razmirice s Katrom ulagači gledaju kao negativni faktor, ponajprije jer je moguć rizik smanjenog poštivanja dogovora oko rezanja proizvodnje ili čak i potpunog raspada dogovora. Istovremeno, zalihe nafte u SAD-u su se iznenađujuće povećale i vratile na tromjesečni najviši nivo dok se proizvodnja iz Nigerije i Libije i dalje povećava – kaže Ole Hansen, rukovodilac za robna tržišta u Saxo banci.

Situacija s Katrom samo potvrđuje koliko su važni pozadinski događaji u regiji Bliskog istoka između glavnih proizvođača nafte, pri čemu su na jednoj strani Saudijska Arabija koju podržava SAD i, s druge, Iran s podrškom Rusije. U SAD-u njihova službena državna agencija je objavila predviđanja da bi u 2018. godini dnevna proizvodnja mogla doseći 10 miliona barela, što je više od trenutnog rekorda iz 1970. s 9,6 miliona barela dnevno. Ipak, u Saxo banci ne vjeruju u ostvarenje tih prognoza s obzirom na najnovije rasprodaje.

Zlato i srebro su se snažno oporavili zbog brojnih nesigurnosti, ali nakon sastanka Evropske centralne banke, koji nije donio nikakve velike promjene, bez dodatnih iznenađenja u svjedočenju bivšeg šefa FBI-ja Jamesa Comeya te nakon izbora u Velikoj Britaniji, ulagači su odlučili ‘pokupiti’ ostvarene dobiti prije ovosedmičnog sastanka američkog FOMC-a. Industrijskim metalima se trgovalo po nižim cijenama radi značajnog povećanja proizvodnje, osim bakrom. Za više cijene tog metala zaslužan je veći uvoz u Kinu, manje zalihe i poremećaji u vađenju u Kini radi vremenskih uslova.

Kada je riječ o američkim poljoprivrednicima, početak sezone im je donio probleme: od prevelike kiše u vrijeme sijanja do trenutnih suša i vrućina tokom procesa rasta. Najavljena stabilnija vremenska prognoza će smanjiti rast cijene, ali to samo ukazuje na ozbiljnu volatilnost cijene za žitarice koje su ovisne o temperaturnim uslovima, podsjećaju ulagače iz danske banke.