Prnjavorski Ribnjak u stečaju pokrenuo proizvodnju

BiH

Dvije godine od pokretanja stečaja, prnjavorski Ribnjak uspio je da pokrene proizvodnju, a nedavno i prodaju uzgojene ribe.

Očekuju da će prodajom oko 17 tona ribe zaraditi novac za izmirenje dugova koji iznose oko 100 hiljada maraka.

Ribarske mreže pune su šarana i somova uzgojenih vlastitim radom i domaćinskim odnosom. Nabavljena je šaranska mlađ i visokokvalitetna hrana, što je dalo ribu odličnog kvaliteta.

To će im, naročito u vrijeme posta, kada se riba mnogo traži, donijeti dugo očekivan prihod.

– Moći ćemo da servisiramo sve dosadašnje obaveze koje su akumulirane, tako da ćemo izmiriti sve obaveze, poreze i prema UIO, a najvažnije biće radnici u cjelosti izmireni i za raniji period, a pogotovo za ovu godinu – naveo je Radomir Predojević, stečajni upravnik u AD Ribnjak, prenosi RTRS.

U Ribnjaku je zaposleno šest radnika. Mladen Kitić ovdje je 35 godina. Firma mu duguje uplatu za doprinose za osam godina, ali nadu ne gubi. Kaže, ribnjak ima novu šansu da nastavi tamo gdje je stao.

– Očekujemo da će do nove godine biti izmirene plate u stečaju, a one plate koje su predstečajnog postupka očekujemo da će biti sa prodajom firme izmirene. Imamo još jednu sedmicu da se radi terenski izlov, većina ribe je sada prebačena u zimovnike, a krenula je i prodaja – istakao je Kitić.

Sredstvima Vlade RS od 100.000 maraka, Ribnjak je tehnički osposobljen i samoodrživ. Sve tekuće obaveze se izmiruju.

Iz ranijeg perioda prijavljena su potraživanja od 18 miliona, od čega je 13,5 miliona osporeno. Ribnjak je sačuvao i uvećao stečajnu masu, a zaposleni kažu da bi idealno bilo ih kupi neko ko se bavi ribarstvom.

– Ako bi došlo do prodaje, onda iz te cijene će se morati izmiriti obaveze nastale u toku stečajnog postupka, a ostali dio bi se dijelio akcionarima po tom prioritetnom redu – dodao je Predojević.

Prnjavorski Ribnjak jedinstven je u Evropi. Vodom se snabdijeva iz dvije rijeke, Ukrine i Vijake, što omogućava neprestan dotok čiste i svježe vode.