Japanski proizvođač autodijelova pred bankrotom

Prijava bankrota se očekuje naredne sedmice u Japanu i SAD-u

Japanski proizvođač autodijelova Takata se priprema za podnošenje stečajnog postupka nakon što su njegovi neispravni vazdušni jastuci doveli do najvećeg bezbjednosnog opoziva u automobilskoj industriji.

Nakon vijesti o neispravnim vazdušnim jastucima, Takatine dionice su privremeno suspendovane na Tokijskoj berzi, a kompanija se suočava sa milijardama dolara dugova.

Do sada je širom svijeta povučeno oko 100 miliona Takatinih vazdušnih jastuka koji se otvaraju smrtonosnom jačinom i raspršuju šrapnele prema putniku. Neispravni jastuci su povezani s najmanje desetak smrti i više od 100 povreda.

Japanski Nikkei procjenjuje da se Takata suočava s dugovima koji prelaze devet milijardi dolara. Kompanija za sada nije komentarisala navode o bankrotu.

Takata je u januaru pristala platiti milijardu dolara kazni u SAD-u zbog prikrivanja grešaka u vazdušnim jastucima. Takođe, izjasnila se krivim za jedno krivično djelo. Platila je kaznu u iznosu od 25 miliona dolara, 125 miliona dolara je isplaćeno osobama koje su vazdušni jastuci povrijedili i 850 miliona dolara je isplaćeno proizvođačima automobila koji su koristili jastuke, kao što su General Motors i Volkswagen. Ipak, jedan od najviše pogođenih proizvođača je Honda Motor, najveći kupac Takatinih jastuka, koji je zbog greške 2008. godine opozvao Accord i Civic modele.