Liderske lekcije koje nas uči serija “Game of Thrones”

I dok ljubitelji najgledanije serije na svijetu ’Igra prestola’ sa nestrpljenjem očekuju sedmu sezonu, ljubitelji nedovršenog serijalaromana epske fantastike ’Pjesma leda i vatre’ od koje je sve nastalo negoduju jer je kontroverzni pisac Džordž Martin ponovo objavio da neće stići da napiše novu knjigu u dogovorenom roku

Za to vrijeme jedna od najpoznatijih svjetskih priča o porodicama Stark, Lanister, Targerijen i drugim, mnogima je uzor, a poznati sajt Quora nedavno je objavio i koje liderske lekcije možemo naučiti od najpoznatijih likova ovih romana.

Čovjek koji je donio presudu treba svojim mačem da je izvrši. – Edvard Stark

Morate biti spremni da stanete iza svojih riječi i odluka. Pravi lider se ne pojavljuje samo kada njegov tim uradi nešto dobro, već i snosi posljedice ukoliko ne idu u pravom smijeru. Ned takođe podsjeća da oni koji se kriju iza egzekutora polako zaboravljaju šta je smrt. Odnosno, ljudi na visokim pozicijama često pate od sindroma ’Boga’ i zaboravljaju na mogućnost greške. Zato joj mogu biti sve bliži.

Lanisteri uvijek plaćaju svoje dugove. – Tirion Lanister

U radnom kolektivu najbrži način da izgubite ugled i povjerenje jeste da obećate nešto što ne možete da izvršite. Najbolji način da zadobijete povjerenje svog tima jeste činjenica da oni mogu uvijek da se oslone na vas. Lideri drže svoju riječ. Kada kažu da će nešto uraditi, tako i bude.

Onaj ko mora da kaže ’Ja sam kralj’ nije pravi kralj. – Tivin Lanister

Prava moć i snaga dolaze iz djela i uvjerenja, ne iz riječi. Pravi lider nikada neće reći „Ja sam ovdje glavni. Ja sam šef“, oni će se ponašati kao autriteti i zavrijediće poštovanja drugih bez obzira na titulu. Uticaj i moć dolaze sa neočekivanih mjesta.

Haos nije rupa. Haos su stepenice. – (Petyr Baelish ) Littlefinger

Naučite da profitirate iz svojih neuspjeha. Svaki haos nije strašan već može biti odlično iskustvo. Pravi lideri se ističu tek kada nastane haos jer dok je sve u redu lako je biti vođa. Kako je rekao Baelish „Mnogi koji su pokušali da se penju pali su i nikada nisu pokušali ponovo. Pad ih je slomio“. Vođe se ne lome, oni nastavljaju da se penju.

Zima dolazi. – Kuća Stark

Lideri su uvijek na oprezu. Svijet je nesiguran, a naročito tržište koje je puno turbulencija i kriznih situacija. Najbolji lideri uvijek uvode novine, ostaju jaki i planiraju budućnost. Biti pripremljen za neočekivano je odlika velikih vođa. Treba biti unaprijed spreman za najgore, pogotovo kada svi uživaju.