Wall Street: Indeksi bez većih promjena

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi ostali gotovo nepromjenjeni, pri čemu su cijene akcija u zdravstvenom sektoru porasle, dok su u finansijskom i potrošačkom pale

Dow Jones oslabio je 0,06 odsto, na 21.397 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 odsto, na 2.434 boda. Nasdaq indeks ojačao je 0,04 odsto, na 6.236 bodova.

Najviše su juče porasle, 1 odsto, cijene akcija u zdravstvenom sektoru, pri čemu je S&P indeks tog sektora dostigao rekordni nivo peti dan zaredom. To se zahvaljuje nadi ulagača da će Kongres uskoro prihvatiti prijedlog republikanaca o novom zdravstvenom zakonu kojim bi se nadomjestio nekadašnji tzv. ′Obamacare′ i kojim se ograničavaju sredstva za zdravstvo te podsticaji za privatno osiguranje siromašnijih.

Iako nije jasno može li ovaj prijedlog zakona dobiti podršku u Kongresu, ulagači su pozitivno reagovali.

– Mislim da je prvobitni prijedlog darežljiviji i pozitivniji za industriju nego što se očekivalo – kaže Jeff Jonas, portfelj menadžer u Gabelli Fundsu.

S druge strane, juče su pale cijene akcija u bankarskom sektoru jer ulagači nisu htjeli rizikovati uoči objave rezultata godišnjeg testa na ′stres′ koji je Fed proveo u najvećim bankama.

Bankarski je sektor oslabio 0,6 odsto, dok su cijene akcija u sektoru proizvođača roba za široku potrošnju pale za 0,7 odsto. Oslabio je i energetski sektor, za 0,1 odsto.

U posljednja tri dana taj je sektor izgubio 3,5 odsto, što je posljedica pada cijena nafte na najniže nivoe za deset mjeseci jer se ulagači plaše da će pozitivni efekti OPEC-ova dogovora o smanjenju proizvodnje ′crnog zlata′ biti anulirani zbog povećane proizvodnje u SAD-u i nekim drugim velikim svjetskim proizvođačima.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 odsto, na 7.439 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,15 odsto, na 12.794 boda, a pariski CAC 0,15 odsto, na 5.281 bod.