Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar pao

Berza

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno zbog pada ceijna akcija na Wall Streetu i nestabilnosti cijena nafte, dok je dolar oslabio.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni trgovinski dan, dok su cijene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,1 i 0,7 odsto.

U Singapuru i Hong Kongu indeksi su porasli između 0,3 i 0,6 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,3 odsto.

Na azijskim se berzama trguje oprezno jer su juče na Wall Streetu S&P 500 i Dow Jones indeks pali. Bila je to posljedica pada cijena nafte za gotovo 4 odsto jer ulagače zabrinjava rast proizvodnje ′crnog zlata′ u Iraku i SAD-u što bi moglo umanjiti uticaj nedavnog dogovora o smanjenju proizvodnje članica OPEC-a, smatraju stručnjaci.

Nakon što je juče potonula 3,8 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla za 0,1 odsto, na 52,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,15 odsto, na 55,05 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio drugi dan zaredom, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, jutros skliznuo daljih 0,3 odsto, na 101,64 boda, odmakavši se od najvišeg nivoa u 14 godina.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao 0,4 odsto, na 115,60 jena. Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura porasla 0,3 odsto, na 1,0610 dolara.