Lift na magnete ide više i kreće se i vodoravno

Good Idea

Lift kakav se danas koristi postoji već 160 godina, ali to bi se uskoro moglo promijeniti. U njemačkom gradu Rotvajlu predstavljeno je dizalo koje za kretanje ne koristi čelične kablove, a može se kretati i vodoravno.

Radi se o sistemu liftova Multikoji funkcioniše poput zatvorenog sistema podzemne željeznice. Kako je pojašnjeno na predstavljanju, MULTI se sastoji od nekoliko kabina koje se unutar sistema kreću u petlji. Za pokretanje ne koriste kablove već sistem magneta zbog čega se može kretati vertikalno i vodoravno

„Vjerujemo da je MULTI zaista revolucionaran izum koji će promijeniti način na koji se ljudi kreću, rade i žive. Smanjiće vrijeme čekanja i zauzeti znatno manje mjesta unutar same zgrade“, istaknuo je na predstavljanju direktor liftova Tijsen Krup Andreas Šerenbek.

Za bezbjednost kabine i putnika, brine se sistem kočnica, dok se kabinama upravlja bežičnom vezom. Kako za kretanje ne koristi čelične kablove za MULTI ne vrijede ograničenja maksimalne visine kao kod klasičnih liftova. Upravo zbog toga u Tijsen Krupu vjeruju da će njihov sistem zaživjeti prvo u zgradama višim od 250 metara.

MULTI će svoju komercijalnu premijeru imati u novoj zgradi, East Side Tower u Berlinu.