Tajanstveno ostrvo koje godišnje smije da posjeti 1.000 ljudi

Travel

Ostrvo Montekristo u Mediteranskom moru nije lako posjetiti. Od 2008. godine, kada je otvoreno za javnost, na njegovo tlo može da se iskrca samo 1.000 turista godišnje

Turistička tura traje 6 sati, a radoznali posjetioci za to vrijeme mogu da posjete Kraljevsku vilu iz 19. vijeka, botaničku baštu, Prirodnjački muzej i prošetaju trima stazama po ostrvu.

U ovom prirodnom rezervatu možete vidjeti i pojedine rijetke ili ugrožene vrste biljnog i životinjskog svijeta, i uživati u miru i tišini.

Aktivnosti poput plivanja, pecanja, kampovanja ili noćenja su zabranjene.

Ostrvo je u 19. vijeku slavnim učinio veliki francuski pisac Aleksandar Dima, koji u svom romanu “Grof Monte Kristo” spominje legendu o zakopanom blagu i navodi da ga je tamo lično sakrio Crvenobradi.

Iako legenda i dalje živi, ljudi danas dolaze da posjete Montekristo iz drugih razloga: da uživaju u nezaboravnom pogledu na more i jedinstvenom živom svijetu ostrva.

Cijena posjete ovom nacionalnom parku u Toskanskom arhipelagu iznosi 50 eura po osobi, a lista čekanja je prilično duga. Ukoliko se, na primjer, prijavite sada, najvjerovatnije ćete na dozvolu morati da čekate do ljeta 2019. godine.

… but my friends call me Edmund Dantes

A post shared by Laurenzo Fab (@laurenzo_fab) on