Azijske berze u padu, dolar nestabilan

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija pale, kao i američki terminski indeksi, jer se ulagači plaše da bi politike predsjednika Donalda Trumpa po načelu ′Prvo Amerika′ mogle destabilizovati ostatak svijeta.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio na gubitku 0,6 odsto, dok su cijene akcija u Novom Zelandu i Australiji skliznule između 0,3 i 0,9 odsto.

Zbog praznika se danas ne radi u Kini, Južnoj Koreji i još nekim azijskim zemljama, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,4 odsto.

Azijske ulagače na oprez su naveli protesti u SAD-u i brojne negativne reakcije iz svijeta na odluku Donalda Trumpa kojom je na četiri mjeseca suspendovao ulazak izbjeglica u SAD, a na tri mjeseca zabranio ulazak u zemlju državljanima sedam muslimanskih zemalja.

To je dovelo do deportacije stotine ljudi koji su stigli u američke vazdušne luke, što je izazvalo niz protesta u SAD-u, ali i brojne reakcije koje dovode u pitanje legalnost takvih Trumpovih poteza.

Osim azijskih akcija, jutros su u minusu i američki terminski indeksi, oko 0,3 odsto, što najavljuje pad cijena akcija na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je u petak objavljeno da je američka ekonomija u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo znatno sporije nego u prethodnom kvartalu i sporije nego što su analitičari očekivali.

Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte jer podaci pokazuju da u SAD-u proizvodnja raste, što bi moglo umanjiti pozitivan uticaj smanjenja proizvodnje OPEC-a na cijene ′crnog zlata′. Nakon što su u petak pale više od 1 odsto, jutros su cijene barela na londonskom i američkom tržištu skliznule daljih 0,3 odsto. Tako se u Londonu barelom trguje po 55,35 dolara, a u SAD-u po 52,95 dolara.

Na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom i na početku ove nedjelje, nakon što je zabilježio pad vrijednosti četiri nedjelje zaredom.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo daljih 0,3 posto, na 100,20 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao za 0,7 odsto, na 114,30 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0725 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,0695 dolara.