Dionice Sberbanke u Mercatoru mogao bi kupiti Petrol

Slovenački mediji navode da bi dionice Sberbanke u Mercatoru mogla kupiti neka od kompanija povezana sa slovenačkom državom, pri čemu se pominje Petrol

O mogućnosti da Slovenija preko neke od državnih kompanija ponovo uđe u vlasništvo Mercatora već se raspravljalo na najvišem državnom nivou, tvrdi ljubljanski Dnevnik koji se poziva na neimenovane izvore.

Razrađivao se scenario po kojem bi dionice Sberbanka otkupila neka od kompanija povezanih s državom, a kao najozbiljniji kandidat spominjao se Petrol.

U Petrolu su kazali da u njihovoj poslovnoj strategiji razvoja nije predviđeno povezivanje takve vrste.

Eventualni investitor koji bi kupio Sberbankove dionice morao bi preuzeti rizik velikih finansijskih obaveza koje opterećuju posrnulog većinskog vlasnika Mercatora, koncern Agrokor.

Slovenački list tvrdi da aukcijom dionica koje je dobila, ruska banka daje do znanja da neće stajati prekrštenih ruku i pristati na mrvice u raspletu priče oko Agrokora i otpisati više od milijarde eura kredita koje je dala hrvatskom koncernu.

Slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek u četvrtak je izjavio da slovenačka država neće učestvovati na aukciji za Sberbankove dionice Mercatora.