Da li je potpisana smrtna kazna virtuelnoj valuti etereum

Posle kraha kriptovalute etereuma sa 300 na 0 dolara, proširila se bizarna vijest koja je opet srušila vrijednost te valute

Vrijednost eteruma srušila je lažna vijest o smrti osnivača te digitalne valute Vitalika Buterina.

Vijest je da je Buterin poginuo u saobraćajnoj nesreći brzo se proširila internetom, posle čega je ogroman broj korisnika počeo da prodaje ono što ima. Tako da je vrijednost pala za čak 4 milijarde dolara.

Kako bi pokušao da zaustavi dalji pad, oglasio se i sam Buterin i na svom Tviter nalogu objavio fotografiju koja je malo smirila situaciju i rasporadaju etereuma.

A kako je uvjerio ljude da je živ?

Na fotografiji je objavio niz brojeva koji je zapravo blokčejn niz koji nastaje u trentuku kada i digitalna valuta. Tako se jasno vidi da je taj niz nastao nakon objave lažne vijesti.


Sve u svemu, ove dvije situacije još jednom su pokazale da iako im raste popularnost, stabinost digitalnih valuta još je upitna i da su podložne manupulacijama.

Mediji prenose da je moguće da je neko na 4Chainu (gdje se prvi put pojavila lažna vijest) ovu informaciju objavio kao šalu (iako je teško zamisliti da bi se neko tako šalio), drugi navode da je vjerovatno opet u pitanju potez kojim se željelo uticati na tržište.

Eterum je mjesecima prije ovih vijesti bilježio ogroman rast.