Dojče banka se opet kocka, ali taji kako su izgubili milione

Njemačka Dojče banka suočava se s gubitkom od 60 miliona eura

Dojče banka, najavila je da želi da reformiše način upravljanja rizicima, i kockala se inflacijom u SAD. Na tom putu izgubila je čak 60 miliona dolara, kažu izvoru upoznati s ovom situacijom.

Oni koji su pozajmljivali ispitivali su da li je Dojče banka prekršila ograničenje rizika po ugovoru, navodi se.

Ove spekulacije dolaze posle vijesti da širom svijeta bankari i regulatori pokušavaju da poboljšaju zaštitu od rizika po prevare.

– Ako je tačno da bi jedna trgovina banke mogla da izazove tako veliki gubitak, očigledno ima mjesta zabrinutosti i dovodi u pitanje napore za poboljšanje kontrola – kaže analitičar Mihael Seufet i dodaje da je ovo posebno osjetljivo pitanje jer je Dojče obećala da neće imati ovakve rizične poslove.

Iz Dojče banke nisu davali komentar, ali iz informacija koje cure, može se zaključiti da je ovaj gubitak od 60 miliona eura vjerovatno uslijedio zbog toga što je banka prodavala proizvode koji su vezani za inflaciju, kao što su mnoge hartije od vrijednosti.

Podsjetimo, nedavno je otrkiveno kako je banka varala u SAD nakon dokaza o poreskoj prevari, a postupak je pokrenulo Ministarstvo pravde SAD.