Isplaćena neraspoređena dobit po dogovoru Vlade RS i Mitala

Finansije

Dogovor je pao, pa je prijedorski “Mital” rasporedio dobit od 6,2 miliona maraka osnivačima za poslednje tri godine

Indijcima je pripalo 51, a RŽR “Ljubija” 49 odsto ili nešto više od tri miliona. To je rezultat dogovora predstavnika Vlade i indijske kompanije.

Tako je popuštanjem “Mitala” riješeno jedno od otvorenih pitanja, a na pragu su i novi dogovori, gdje Vlada treba da napravi ustupke. Podijeljeni novac samo je dio ukupne neraspoređene dobiti veće od 65 miliona maraka. Ostalo je reinvestirano, pojašnjava direktor zajedničkog preduzeća.

“Tom prilikom upravni odbor htio je da iskaže jedan korak naprijed u rješavanju mnogih problema i povodom toga je evo donešena odluka da se raspodjeli dobit. Istovremeno podržana je inicijativa koju smo vidjeli od strane ministarstva industrije energetike i rudarstva i da se ide u zaključenje koncesionog ugovora”, rekao je Mladen Jelača, generalni direktor kompanije “Arselor Mital Prijedor”.

Vlada i “Arselor Mital” na pragu su dogovora o koncesionom ugovoru što automatski znači da će rudnik dobiti trajnu dozvolu za rad.

U Ministarstvu industirje tvrde da nije napravljena nagodba sa Indijcima po sistemu dozvola za dobit.

Pomoćnik ministra za rudarstvo Esad Salčin demantuje spekulacije da su planirali da povećaju koncesionu naknadu koja je do sada iznosila 3,6 odsto.

“Ministarstvo nije ucjenjivalo ‘Mital’ oko nastavka dalje eksploatacije.Tačno je da su obavlljeni pregovori oko definisanja osnovnih elemenata oko zaključenja ugovora o koncesiji.Nikakvih tu posebnih dogovoranja nije bilo, niti je bilo uslovljavanja. Što se tiče ovih paketa mi smo konkretno pregovarali samo o ugovoru o koncesiji o eksploataciji željezne rude na ležištu Omarska i te smo pregovore priveli kraju”, kazao je Esad Salčin, pomoćnik ministra industrije energetike i rudarstva.

Osim koncesionog ugovora Upravni odbor zajedničkog preduzeća pozdravio je i aktivnosti na aktiviranju rudnika “Ljubija”, ali to ne znači da smo odlučili RŽR prodati Indijcima, kažu u ministarstvu industrije. O pitanju transfernih cijena, bar javno, ni riječi. Mital je i o tome tražio razgovor s Vladom.

U Poreskoj upravi su još ranije za ATV-u potvrdili da su pronašli nove dokaze o postojanju transfernih cijena u “Mitalu”.

Najavili su i kontrolu količine izvezene rude, jer se ispostavilo da Željeznice u Omarskoj nemaju kolsku vagu.

“Nije išao niko da provjerava da li se važe ruda ali vrlo brzo će ići i po tom pitanju i po nekim drugim pitanjima”, rekla je Zora Vidović, direktorka Poreske uprave RS.

Ako se utvrdi postojanje transfernih cijena to automatski znači da je umanjena dobit zajedničkog preduzeća. Dovoljno za nove probleme u odnosima Vlade i “Mitala”.