Veliki preokret: Rusi će ipak kreditirati Agrokor!

Ruska banka VTB, jedan od najvećih kreditora Agrokora, možda će ipak učestvovati u novom kreditiranju posrnulog koncerna, saznaje Rojters

To znači da su se Rusi ‘podijelili’ po pitanju finansiranja Agrokora jer je Sberbank, koji je ranije toj firmi posudio više od milijardu eura u više navrata, prilično oštro kritikovao roll-up model finansiranja te ga je čak pokušao sudski osporiti na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Sberbank je ranije u rezervacije bacio pola milijarde eura, što signalizira da se priprema za veći otpis duga Agrokora. U VTB-u vjerovatno kalkulišu kako je bolje dati nešto svježeg novca da bi im u prvi red naplate potraživanja došli i stariji krediti.

Proteklog mjeseca Ante Ramljak je objavio da je osigurao novo kreditiranje po roll-upmodelu u iznosu od 530 miliona eura.

U VTB-u za Reuters nisu otkrili koliko su novca spremni dati, no rekli su da ne planiraju prodavati potraživanja u Agrokoru.

U Sberbanci nisu željeli komentarisati potez VTB-a. Novi i, kako je rekao povjerenik Ramljak, posljednji kredit Agrokoru biće osiguran od imatelja obveznica koje zastupa američki fond Knighthead Capital Management.

Dio finansiranja na domaćem tržištu aranžiraće Zagrebačka banka, a kredit je odobren na 15 mjeseci uz kamatu od četiri odsto ili 3,8 odsto, ako će se vratiti jednokratno i u gotovini.

Dobavljači će od ovog novca dobiti 150 miliona eura. Prema lex Agrokoru, ovaj kredit će imati status najstarije tražbine. Najveći dio iskoristiće se za predstojeću turističku sezonu i redovno poslovanje svih kompanija.